מדוע הוזנק מירוץ הג’ירו ד’איטליה מישראל?

שביל אופניים לזכר ג’ינו ברטלי, חסיד אומות עולם, נחנךביער חרובית. 

8/05/2018, קרן קיימת לישראל

הסינגל הוקדש לכבוד רוכב האופניים האיטלקי הנודע שהוכר כחסיד אומות העולם על השתתפותו בהצלת יהודים בזמן השואה

טקס הקדשת השביל התקיים ב-3 במאי 2018, יום לפני פתיחת ג’ירו ד’איטליה, מחשובי מרוצי האופניים בעולם. השנה נערך המרוץ בפעם ה-101, ולראשונה בתולדותיו הוזנק המרוץ מירושלים, ולאחר החלק שלו שהתקיים בישראל נמשך באיטליה.

בטקס הקדשת הסינגל ביער חרובית השתתפו חברי נבחרת האופניים הישראלית, שגריר איטליה בישראל, נשיא קק”ל איטליה, שליח קק”ל באיטליה ונכדתו של ג’ינו ברטלי.

משתתפי טקס הקדשת הסינגל לזכר ג'ינו ברטלי ליד שלט ההקדשה

משתתפי טקס הקדשת הסינגל לזכר ג’ינו ברטלי ליד שלט ההקדשה.
צילום: יואב דביר

לדברי נשיא קק”ל איטליה סרגי’ו קסטלבולונזי, “כל יהודי איטליה מלאי הערכה למעשיו של ברטלי. הוא היה קתולי אדוק, אנטי-פשיסט ואדם שדגל בחיים”. זו גאווה גדולה שמרוץ הגי’רו יוצא לדרך כאן בישראל”.

נכדתו של רוכב האופניים הנערץ ג’ויה ברטלי ציינה בטקס כי “אני מתרגשת מאוד להיות פה היום, לא ציפיתי לקבל כל כך הרבה אהבה. מבחינתי קק”ל תמיד היתה חלק מהמשפחה. סבא שלי היה חובב טבע מושבע. כשחזר מתחרויות אופניים דיבר תמיד על הנופים שחלף בהם, ולאו דווקא על התחרות שבה התמודד. הקדשת שביל רכיבה כאן בישראל היא הדרך הטובה ביותר לזכור אותו ולייצג את אישיותו”.

שגריר איטליה בישראל ג’יאנלואיג’י בנדטי תיאר את כ-“אדם אמיץ ורודף צדק, בעל אישיות יוצאת דופן”. את שביל האופניים לזכרו הגדיר “פרויקט שמסמל את החיים”.

יער חרובית שבשפלת יהודה משתרע על פני כ-8,000 דונם, בין ירושלים, תל אביב ובאר שבע. קק”ל פיתחה ביער חניונים, גני משחקים, דרכי רכב ושבילי אופניים. הסינגל המוקדש לברטלי משתרע לאורך 13 ק”מ וקק”ל איטליה אימצה את פיתוחו.

הטקס נערך בהנחיית שליח קק”ל באיטליה נווה אריאלי, ואת הנהלת קק”ל ייצג סגן יו”ר קק”ל ניסן שאמר כי “האירוע הזה, שמוקדש לאלוף אופניים גדול עם אישיות מיוחדת, נוגע ללב כולנו. נמשיך לשמור על קשר עם הקהילה האיטלקית ולחזק את היחסים בין עמינו”.

ג’ינו ברטלי נחשב לאחד הרוכבים האיטלקיים הגדולים בכל הזמנים. הוא זכה בין היתר בג’ירו ד’איטליה בשנים 1936, 1937 ו-1946) ובטור דה פראנס ב-1938 ו-1948. בזמן מלחמת העולם השנייה היה פעיל במחתרת באסיזי וסייע לאנשי דת נוצריים להציל פליטים יהודים ולהבריחם למקום מבטחים.

רוכב האופניים ג׳ינו ברטלי (מסומן) במירוץ אופניים בהולנד בשנת 1953

רוכב האופניים ג׳ינו ברטלי (מסומן) במירוץ אופניים בהולנד בשנת 1953 (צילום: לא ידוע / ויקיפדיה).

במסגרת אימוניו, רכב ברטלי על אופניו לכל מקום מבלי לעורר חשד. הוא אסף צילומים של הפליטים מהמנזרים, לשם שילובם בתעודות זהות מזויפות, ולאחר מכן העביר את התעודות המוכנות לפליטים. המסמכים הוחבאו בשלדת האופניים, באוכף ובספר התפילות שנשא עימו. לאחר שנחקר בידי המשטרה הפשיסטית והוזהר שלא לקיים קשר עם המחתרת, שלח את בני משפחתו למקום מסתור והמשיך בפעולותיו.

ברטלי נפטר בשנת 2000, ורק שלוש שנים לאחר מכן פורסמו מעשיו לראשונה. על פי העדויות הוא היה שותף בהצלתם של שמונה מאות יהודים. נשיא איטליה העניק לו את מדליית הזהב עבור גבורה אזרחית. ב-2013 הוכר על ידי מוזיאון השואה יד ושם, כחסיד אומות העולם.

נציגי קבוצת סייקלינג אקדמי, הכוללת רוכבים ישראליים מקצוענים, לוקחת חלק במרוץ הג’ירו. כמה מנציגי הקבוצה הגיעו לחלוק כבוד לברטלי בטקס ביער חרובית, ביניהם האחים מהישוב גילון רועי ועומר גולדשטיין.

לדברי רועי, “כבוד גדול להקדיש את השביל הזה ולחשוף את הציבור לעוד סינגלים לרכיבת אופניים. זאת גם הזדמנות לחשוף את הנופים היפים של הארץ שלנו. חשוב מאוד שיש שבילים כאלה, שבהם אפשר להתאמן וליהנות מהטבע”.

עומר הוסיף כי “ספורט האופניים בישראל מתפתח מאוד בשנים האחרונות. הגעת הג’ירו היא אירוע הספורט הכי גדול שהיה פה, חוויה מטורפת וחלום שמתגשם”.

חברי קבוצת סייקלינג אקדמי רועי ועומר גולדשיין בטקס חנוכת הסינגל

חברי קבוצת סייקלינג אקדמי רועי ועומר גולדשיין בטקס חנוכת הסינגל .
צילום: יואב דביר

מרוץ הג’ירו ד’איטליה הוזנק למחרת הטקס בירושלים. בימים הבאים הוא עבר בקטעים נוספים ברחבי המדינה – מעכו בצפון ועד אילת בדרום, ולאחר מכן המשיך באיטליה. המסלול יסתיים ברומא לקראת סוף החודש. עד אז הרוכבים יעברו במצטבר 3,546 ק”מ ב-21 קטעי רכיבה.

בסיום הטקס אמרה ג’ויה: “אני גאה מאוד בסבא שלי לא רק על הישגיו כספורטאי, אלא בעיקר על אנושיותו. משמח אותי מאוד שאנשים רבים ירכבו פה בשביל המוקדש לזכרו ויכירו את סיפורו”.


“סייקלינג אקדמי” ערכה רכיבת ראווה ביד ושם

כחלק מאירועי הפתיחה של הג׳ירו ד׳איטליה התקיימה רכיבת ראווה וטקס הענקה מיוחד ב״יד ושם״, לזכרו של הרוכב האיטלקי האגדי ג׳ינו ברטלי ז״ל שזכה 3 פעמים בג׳ירו, פעמיים בטור דה פראנס והוכר ב-2013 כחסיד אומות העולם, לאחר שהציל במהלך מלחמת העולם השנייה מאות יהודים איטלקים.

רוכבי הקבוצה הישראלית “סייקלינג אקדמי” ביצעו רכיבת מחווה בכביש המקיף את “יד ושם” לעיני בני משפחתו של ברטלי והנהלת הג’ירו ד’איטליה. בטקס מיוחד בגן חסידי אומות העולם, העניק אבנר שלו יו״ר יד ושם לנכדתו של הרוכב האיטלקי אזרחות זיכרון כשלאחר מכן ערכו סיור ב״יד ושם״.

סילבן אדאמס שהוריו ניצולי שואה אמר: ״עבורי זאת חשיבות גדולה, ברטלי אחד הרוכבים הטובים בהיסטוריה, אבל ככל שהיה טוב הוא היה אדם טוב יותר. הג׳ירו השנה הוא לזכרו של ברטלי״.

שגריר איטליה ג’אנלואיג’י בנדטי: ״גינו ברטלי הציל חיים של המון אנשים בזכות אומץ ליבו ומעל הכל הייתה אמונתו לעזור. הוא סיכן את חייו בשביל האחר. ג’ינו התחרה לא מול יריב עם חולצה בצבע שונה אלא מול הרשע. הוא הציל בלי לחשוב, הוא השתמש באופניים כשכל כל ייחודו היה להעביר ולהחביא מסמכים שמטרתם להצלת יהודים, כי לא הסכים עם מה שקרה בעולם והיה לו תקווה לתקן ולשנות וזה מה שהפך אותו למיוחד. אני בטוח שהיום הוא היה גאה בלקבל את הכבוד, אך הוא היה שומר את זה לעצמו ולא מוציא את זה החוצה כמו שהוא עשה במהלך המלחמה. כמו שהוא היה אומר: ‘זה טוב לעשות אך לעשות אותו בשקט’”.

לכתבה באתר One

גיבור השואה הסודי ומנצח הג’ירו ד’איטליה – ג’ינו ברטלי

In the darkest days of World War 2 Italy, record-breaking Italian cyclist Gino Bartali used his bicycle frame to smuggle forged documents, saving 800 Jews from death. His act of defiance against Nazi antisemitism made him a WW2 hero and inspired the Giro d’Italia 2018 to begin in Israel, the first time the race has opened outside Europe.

צפו בסרטון:

רכיבה באיטליה לזכרו של ג’ינו ברטלי – In Honor of Gino Bartali

ב-24 באפריל 2017 חל יום השואה. דן קרבן מנמיביה ואביב יחזקאל מישראל, שני רוכבים מקבוצת ‘Israel Cycling Academy’ רכבו לכבוד ג’ינו ברטלי, במסלול בן 195 הק”מ בין פירנצה בטוסקנה לבין אסיסי באומבריה, אשר היה המסלול ששימש את ברטלי באימוניו, לפני למעלה מ-70 שנים. צפו בסרטון: